OVERAL Architectuur // Mechelen & Gent // welkom@overal-architectuur.be //015 65 66 68                                    HOME

 

Opdrachtgever: private bouwheer

Bouwkost: 380 200 euro

Uitvoering: opgeleverd 2013

Op een bouwgrond van amper twee are net buiten de stadsring van Mechelen moesten twee compacte gezinswoningen ondergebracht worden met de nodige architecturale kwaliteiten. De logische en functionele planopbouw voldoet aan de eis van de opdrachtgevers, zonder de mogelijkheid uit te schakelen om het gebouw als geheel te gebruiken (ruime burgerwoning) of andere opdelingen te maken. Een antwoord op de verspillende ruimteconsumptie in Vlaanderen.

Nieuwbouw dubbelwoning Mechelen

Het gebouw zoekt aansluiting bij de huizen van de buren. De architectuurtaal van de rechterbuur een hedendaagse vertaling van de burgerwoningen in de Pennepoelstraat uit het begin van de twintigste eeuw wordt met de nodige assertiviteit voortgezet. Deze evenwichtsoefening tussen individualiteit en conformisme heeft zijn kwaliteiten in het verleden bewezen. Vele straten in onze steden getuigen hier van.

Het ritme en de schaal van de voorgevels wordt verdergezet in de zijgevel, waarnaast een weg met erfdienstbaarheid ligt. De elegantie van de zijgevel blijft bewaard door het spel met de ramen, de materialen en de verfijnde detaillering. De achtergevel zoekt interactie met de stad en haar torens.

 

Groepswoning Keerbergen

Opdrachtgever: private bouwheer

Raming: /

Uitvoering: najaar 2016

De bouwheer vraagt om een bestaande, halfopen woning op een groot perceel te verbouwen en extra woningen te creëren voor verhuur. Het perceel ligt aan een steenweg net buiten de dorpskern. De halfopen woning bevindt zich op het einde van een aaneengesloten rij en aan het begin van een reeks vrijstaande villa’s. In plaats van de rij volledig vol te bouwen, spelen we in op die overgang door een twee- woonst onder één kap te ontwerpen met dezelfde schaal als de villa’s.

We scheppen een precedent in Keerbergen voor groepswoningbouw. Elke woning heeft een privé achtertuin. De erg ruime voortuin wordt gemeenschappelijk. Hier worden onder andere de verplichte vijf parkeerplaatsen georganiseerd.

Ook de binnenstraat tussen de nieuwbouw en de verbouwing maakt deel uit van de collectieve tuin. We stimuleren de sociale interactie door de achterdeur van de nieuwbouw en de voordeur van de verbouwing hier te voorzien.

Het uitzicht en materiaalgebruik van de woningen is geïnspireerd op het ‘preihuis’; de typische woning die in de jaren zeventig langs de Vlaamse steenwegen oprees. De rode baksteen, het zadeldak en de overdekte inkom zijn kenmerken die we hebben overgenomen. Overgenomen, maar met een twist. Boven de inkomdeur krijgt één van de woningen een erker om de avondzon binnen te halen. De tweelingwoning krijgt enkel de luifel en een afdruk van de erker in de gevel. De schuine perceelgrenzen leiden tot verspringingen in de zijgevels. Een grote kap gaat hierover.

Door de stedenbouwkundige ingreep en de ontwerpkeuzes gaan we een dialoog aan met de omgeving. Het plan is compact, maar wel ruimtelijk en daardoor zeer budgetvriendelijk.

 

Nieuwbouwwoning Wiekevorst​

Opdrachtgever: private bouwheer

Bouwkost: /

Uitvoering: 2014-2016

Deze vrijstaande woning in Wiekevorst heeft een noordoost gerichte tuin. De patio op het zuidoosten brengt de zon tot diep in de woning. Aan de straatzijde is de woning maar één bouwlaag hoog en aan de tuinzijde telt ze twee lagen. De circulatie-as slingert via tussenverdiepingen doorheen de woning. Men vertrekt in de eetkamer en maakt een wandeling door het huis tot in de slaapvertrekken.

Het tuinpaviljoen is opgebouwd uit slanke betonnen kolommen die de gebogen dakplaat dragen. Door het enkel glas dat de tuin reflecteert en de wanden die niet tot bovenaan het dak komen, lijkt dat te zweven.

 

Nieuwbouwwoning Putte

Opdrachtgever: private bouwheer

Raming: /

Uitvoering: 2016-2018

Een langegevelhoeve in slechte staat breken we af en ver- vangen we door een energiezuinige woning. We nemen de architecturale kwaliteiten en elementen over van dit type hoeve, zoals het landelijk karakter, de planorganisatie in L-vorm (een lang laag been en een kort hoog been), de typologie van het zadeldak en het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen. De langste tuingevel richten we naar het zuiden, zoals dat vroeger ook bij deze hoeves het geval was om zo veel mogelijk warmte en licht binnen te halen. De straatgevel vertrapt net zoals bij de bestaande hoeve.Als knipoog naar de Vlaamse verbouwzucht, krijgt het gebouw drie verspringende daken.

Voor de materialen zoeken we naar aansluiting bij de dichtbij gelegen Latoene-hoeve. We kiezen voor een leien dak en een lokale recuperatiebaksteen voor de gevel. Die is grijs gechipperd; een hedendaagse toepassing van een techniek die ver teruggaat in de tijd. 

We streven ernaar om met één woning te zorgen voor vijventwintig are biodiversiteit met een wilde tuin en een boomgaard. De natuur wordt tot in het huis gebracht en de patio wordt een nieuw habitat voor planten. Er wordt een proces gecreëerd waarin de inbreng van de mens en van de natuur elkaar in balans houden.

Het ontwerp is een hedendaagse interpretatie van een archetypische langgevelhoeve en een voorbeeld van hoe Overal Architecuur omgaat met de geschiedenis.

 

Sociale woningen Willebroek

Opdrachtgever: Volkshuisvesting Willebroek

Bouwkost: 863 307 euro

Uitvoering: 2016-2017

De Viooltjesstraat ligt in een tuinwijk in Willebroek. De wonigen hebben een dubbele ontsluiting.Via doodlopende straten zijn ze bereikbaar met de auto. Parkeren gebeurt op de straat of in de voortuin. De achtertuin geeft uit op een achterpad dat als een lus doorheen de hele wijk loopt. De woningen zijn geclusterd als urban villa’s. De eenheid in vormgeving en materialisatie draagt bij tot het aangenaam woonklimaat in de wijk. Deze uitgesproken kwaliteiten vormen de basis van het nieuwe ontwerp. Het versnijden van de ruimte tot individuele percelen wordt tot een minimum herleid. We kiezen ervoor om essentieel publiek domein te creëren.

Het gebied wordt niet verdicht, er wordt wel compacter gebouwd. Elke wooneenheid krijgt zijn bescheiden privéruimte, een kleine achtertuin of terras op de eerste verdieping. Aan de voorgevel komt een terras met een luifel. De luifel is een open structuur in staal waar groen op kan groeien.De be- staande voortuinen worden ingericht als collectief woonerf. Achteraan in de zijtuinstrook wordt een collectieve etsen- berging voorzien in dezelfde architectuurtaal als de luifel.Het gebruik van het ‘achterpad’ wordt zo opgewaardeerd en de sociale interactie tussen de bewoners wordt gestimuleerd. Alle wooneenheden (twee aangepaste wooneenheden, twee gezinswoningen en twee duplexwoningen) zijn ontworpen volgens het doorzonprincipe. Dankzij dit principe en de twee buitenruimten kan de woning ook gespiegeld worden. De eenvoudige en flexibele planopbouw laat toe om te werken met gestandaardiseerde elementen. De architectuurtaal van het nieuwe bouwblok is een hedendaagse interpretatie van de bestaande urban villa’s. Hier- door blijven de nieuwe koopwoningen passen in de wijk.

Nieuwbouwwoning Bonheiden

Opdrachtgever: private bouwheer

Raming: /

Uitvoering: 2018-2019

Voor een open perceel vlak buiten de stadskern ontwerpen we een vrijstaande woning met de allure van een negentiende eeuws herenhuis, zoals we die in de stad terugvinden. We kiezen voor een gewaagde gevelsteencombinatie in geel en groen, die mooi opgaat in de kleuren van de natuur. We besteden de nodige aandacht aan decoratieve metselwerkaccenten, die de uitstraling van de woning gelaagder en unieker maakt, en zo het oude ambacht eer aandoet. 

Het interieur van de woning is helder opgebouwd, waarbij de verschillende kamers zich rond de centrale traphal slingeren. De zithoek, met het hoge plafond en royaal binnenvallend licht is een genereuze ruimte die alweer verwijst naar de hoge kamers die eigen zijn aan herenhuizen. De houten balken die in het zicht blijven zijn een hedendaagse vertaling van de karakteristieke moulures.

 
 

Tiny houses Floreal, Boortmeerbeek,

samenwerking met Omgeving

Opdrachtgever: SWAL

Bouwkost: 

Status: lopende wedstrijd

Net als de Vlaams Bouwmeester zijn we ervan overtuigd dat het niet meer verantwoord is om gronden te verkavelen die enkel met de auto bereikbaar zijn. We hebben lang nagedacht of de bouwplaats van deze wedstrijd de juiste plek is om te verdichten. De site ligt niet in de dorpskern. De omgeving van het projectgebied wordt gekenmerkt door een boslandschap dat het AGIV als zeer waardevol bestempelt.

 

We investeren daarom in een synergie tussen natuur en architectuur. Wij opteren om een bos te maken met woningen, in plaats van een verkaveling met bomen. De woningclusters planten we zo in dat er maximale buitenruimte behouden blijft om te bebossen. We zullen circulair bouwen. We zijn ervan overtuigd dat dat de tijdloze oplossing is, in die zin dat het bos er is voor langere termijn. We bouwen met materialen die zo lang en hoogwaardig mogelijk in de cirkel kunnen blijven. Door te ‘klikken en bouten’ en zo weinig mogelijk te verlijmen, stellen we een volwaardig hergebruik als doel.

De opdracht is om een dertigtal tiny houses te bouwen op een camping waar mensen permanent wonen. Het masterplan ontwerpen we samen met Omgeving. We groeperen de woningen per twaalf. We stimuleren de collectiviteit en de deeleconomie door hoekpaviljoenen te bouwen. Die zijn deels overdekt - als gemeenschappelijke berg- en stookruimte - en deels ommuurd - als buitenruimte.

De chalets op de site vormen de inspiratie voor de typologie van grondgebonden doorzonwoningen met zadeldak en brede tuingevel.