OVERAL Architectuur // Mechelen & Gent // welkom@overal-architectuur.be //015 65 66 68                                    HOME

 

Inbreiding woning Muizen

ism Michaël Van de Velde

 

Opdrachtgever: private bouwheer

Verbouwkost: /

Uitvoering: opgeleverd 2013

Een bestaande woning in de dorpskern van Muizen breiden we uit. In plaats van de typische achteruitbouw, ontwerpen we een invulwoning op het restperceel naast de bestaande woning. De invulwoning sluit de rij en de nieuwe gevel kleurt het straatbeeld.

 

Het ritme van de bestaande gevel blijft bewaard, wordt hernomen en geïnterpreteerd in de vliesgevel. Het kleurenpallet zorgt ervoor dat de woning als één geheel gelezen kan worden.

We behouden de helling van het terrein. Door het gebruik van de niveauverschillen in de woning sluit de leefruimte aan op de noordelijk gerichte tuin. Er ontstaat een lus zonder dood einde.

Achter de gordijngevel aan de straatkant ontstaat een tussenruimte. Dit vertrek doet denken aan het atrium van het Romeinse woonhuis waaraan verschillende ruimtes grenzen. Het hoge plafond van deze ruimte zorgt ervoor dat de zon tot diep in de woning dringt.

 

Herbestemming schrijnwerkerij naar woning met muziekstudio Gentbrugge

Opdrachtgever: private bouwheer

Verbouwkost: 144 000 euro

Uitvoering: 2015-2016

In deze buurt in de Gentse stadsrand zijn de huizen en gronden te groot voor jonge gezinnen. Er is een noodzaak en een groot potentieel om aan inbreiding te doen. We herverkavelen een perceel met woonhuis en een atelier dat veertig meter van de straatkant ligt. Die werkruimte van één bouwlaag wordt herbestemd tot een eengezinswoning. Deze woning is een pleidooi om kleiner te gaan wonen. Op slechts 126 vierkante meter is een ruimtelijke woning gecreëerd met drie slaapkamers, een muziekstudio en een open bureauruimte. Ondanks de zeven buurpercelen is er geen probleem met inkijk: het eerste huis staat pas op vijftien meter, dat is verder dan de doorsnee overbuur.

De woning staat met drie zijden op de perceelsgrenzen. Dat brengt een grote uitdaging met zich mee: er zijn enkel ramen toegelaten in de zuidoost-gerichte voorgevel. Naast de bestaande openingen, breken we die gevel open om maximaal licht binnen te halen in de eetplaats. Daarnaast werpen enkele koepels, binnenramen en een kleine patio op een strategische manier licht in de woning: indirect noorderlicht valt binnen in de bureauruimte; de patio brengt licht en lucht in de badkamer, de dressing en de slaapkamer; de binnenramen brengen het licht van de dakramen dieper in de verschillende ruimtes.

Verbouwing kantoorgebouw Gent

Opdrachtgever: private bouwheer

Bouwkost: /

Uitvoering: 2016 - 2017

Een oud bankgebouw wordt omgebouwd tot een kantoor- en werkruimte voor een bedrijf dat op een duurzame manier aan textielverwerking doet.

Van het donkere bankgebouw wordt een groot deel van de achterbouw afgebroken. Er wordt een lichte structuur in het midden van het gebouw geplaatst. De structuur overkapt de binnenserre en vormt de geleiders voor de begroeiing van de patio, als natuurlijke zonnewering. De serre is een lichtbaken voor alle aangrenzende ruimtes. Elementen als de oude bankkluis worden mee ingezet in het ontwerp.

Het gebouw is opgevat als een circulair gebouw, in die zin dat het flexibel en opdeelbaar is. Er werd gebruik gemaakt van recuperatiematerialen; voor de tegels werkten we samen met Rotor Deconstruction.

 

 
 

Groepswoning Keerbergen

Opdrachtgever: private bouwheer

Raming: /

Uitvoering: najaar 2016

De bouwheer vraagt om een bestaande, halfopen woning op een groot perceel te verbouwen en extra woningen te creëren voor verhuur. Het perceel ligt aan een steenweg net buiten de dorpskern. De halfopen woning bevindt zich op het einde van een aaneengesloten rij en aan het begin van een reeks vrijstaande villa’s. In plaats van de rij volledig vol te bouwen, spelen we in op die overgang door een twee- woonst onder één kap te ontwerpen met dezelfde schaal als de villa’s.

We scheppen een precedent in Keerbergen voor groepswoningbouw. Elke woning heeft een privé achtertuin. De erg ruime voortuin wordt gemeenschappelijk. Hier worden onder andere de verplichte vijf parkeerplaatsen georganiseerd.

Ook de binnenstraat tussen de nieuwbouw en de verbouwing maakt deel uit van de collectieve tuin. We stimuleren de sociale interactie door de achterdeur van de nieuwbouw en de voordeur van de verbouwing hier te voorzien.

Het uitzicht en materiaalgebruik van de woningen is geïnspireerd op het ‘preihuis’; de typische woning die in de jaren zeventig langs de Vlaamse steenwegen oprees. De rode baksteen, het zadeldak en de overdekte inkom zijn kenmerken die we hebben overgenomen. Overgenomen, maar met een twist. Boven de inkomdeur krijgt één van de woningen een erker om de avondzon binnen te halen. De tweelingwoning krijgt enkel de luifel en een afdruk van de erker in de gevel. De schuine perceelgrenzen leiden tot verspringingen in de zijgevels. Een grote kap gaat hierover.

Door de stedenbouwkundige ingreep en de ontwerpkeuzes gaan we een dialoog aan met de omgeving. Het plan is compact, maar wel ruimtelijk en daardoor zeer budgetvriendelijk.

 

Uitbouw woning Mechelen

Opdrachtgever: privatee bouwheer

Verbouwkost: /

Uitvoering: 2015-2016

We breiden een halfopen woning uit door achteraan een keuken en veranda af te breken en te vervangen door een nieuwe achterbouw. In het bestaande volume brengen we de keuken naar de straatkant. De voorgevel heeft een groot raam maar de kamer is te klein voor een hedendaagse leefruimte. Door de keuken aan de voorgevel te positioneren, komt er achteraan de woning veel ruimte vrij voor een bureautje en een leefkamer. Om in het midden van de woning nog voldoende licht binnen te krijgen, delen we het dak van het nieuwe deel op in drie. Zo komt er langs twee kanten zenitaal licht binnen. Om oververhitting te voorkomen, voorzien we aan de zuidgevel een luifel.

 

Aanbouw atelier Mechelen

Opdrachtgever: private bouwheer

Raming: /

Uitvoering: 2017

Bij de verbouwing van een rijwoning wordt de bestaande achterbebouwing afgebroken. Het leefgedeelte blijft gesitueerd in het hoofdvolume. Er wordt over de volledige breedte een nieuwe achterbouw opgetrokken waarin een schildersatelier wordt voorzien. De volumetrie en het materiaalgebruik is afgestemd op de tuinberging.

Verbouwing woning

Sint-Katelijne-Waver

Opdrachtgever: private bouwheer

Bouwkost: /

Uitvoering: voorontwerp

Het project betreft het toevoegen van een extra verdieping op een gelijkvloerse woning. De moeilijkheid aan deze verbouwing ligt hem in het reeds aanwezige sterke architecturale karakter: een opvallend uitkragend en in twee richtingen hellend dak typeert de woning. Ook de inplanting op een klein heuveltje is iets bijzonders.
De toegevoegde verdieping werkt verder op het elan van de bestaande woning. Reeds aanwezige materialen en architectuurtaal worden op een hedendaagse manier overgenomen. Het nieuwe dak kraagt ook langs alle zijden uit en is hellend in twee richtingen, de schouw die reeds aanwezig is binnen, krijgt een explicietere expressie in de gevel, de inkom krijgt zijn verloren grandeur terug door er een rigoureuze trappenhal van te maken met een vide naar de nieuwe verdieping. 

 

Verbouwing woning Gent

Opdrachtgever: private bouwheer

Bouwkost: /

Uitvoering: 2016 - 2017

Een kleine achterbouw voor een stadswoning in Gent waarbij met veel oog voor detail te werk wordt gegaan. 

 
 

Verbouwing woning Mechelen

Opdrachtgever: private bouwheer

Bouwkost: /

Uitvoering: start werken voorjaar 2019

We geven een bel-étagewoning een nieuwe aanbouw over twee verdiepen onder een hellend dak. In de aanbouw komt de eetplaats die in contact staat met aan de éne kant de keuken in de souterrain en aan de andere kant de leefruimte op de bel-étage. We maken een patio die ervoor zorgt dat er westenlicht binnendringt tot diep in de bestaande woning.

 

Verbouwing atelier tot woning in Gent

Opdrachtgever: private bouwheer

Bouwkost: /

Uitvoering: voorontwerp

Een leegstaande atelier boven garageboxen in een binnengebied in de binnenstad vraagt om een nieuwe invulling. We maken een ontwerp voor een kwaliteitsvol appartement. Door de grote hoogte tussen de bestaande stalen spanten, kunnen we spelen met niveauverschillen. Het appartement krijgt twee inpandige terrassen, waarvan één op hoogte.

Verbouwing woning Gent

Opdrachtgever: private bouwheer

Bouwkost: /

Uitvoering: voorontwerp

Voor de verbouwing van een dubbele rijwoning, maken we van de minder goede oriëntatie een deugd. De voorgevel die op het zuiden is gericht breken we open en de vloer van de speelkamer op de eerste verdieping verlagen we, zodat het zuiderlicht maximaal kan doorstromen tot in de keuken.

 

Op vraag van de bouwheren breiden we de woning uit naar achter zodat er maximaal zicht ontstaat op de tuin die achter de hoek ligt. Om de bewoonbare oppervlakte niet onnodig groot te maken, voorzien we ook een patio die westenlicht binnenbrengt in de woning. 

 

Verbouwing woning Mechelen

Opdrachtgever: private bouwheer

Bouwkost: /

Uitvoering: start werken voorjaar 2019​

We verbouwen een woning met een achterbouw intern. In de achterbouw wordt de vloerplaat verlaagd om de keuken die zich hier bevindt, op het niveau van de tuin te brengen. Ook de tussenvloer in de achterbouw wordt verlaagd, hier wordt de zithoek georganiseerd. We plaatsen een nieuwe trap. De eetplaats in het midden van het gelijkvloers, krijgt licht via een vide.